single

Przepis na ciasto krówkowe z ciemną czekoladą

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 175g (6oz) zwykłej czekolady
  • 200g (7oz) masło, zmiękczone
  • 200g (7oz) mąka samonakręcająca
  • 300g (oz) jasnego cukru muscovado
  • 30g (1oz ) kakao w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Dla czekoladowego ganache

  • 100g (4oz) zwykłej czekolady, połamanej
  • 50g (2oz) masła
  • 100ml (4floz) podwójnej śmietany

będziesz potrzebował

  • 20cm (8in ) okrągła podstawa tortu wyłożona pergaminem do pieczenia

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C/kanał 160C/gaz 4.

  2. Umieść czekoladę i masło w małym garnku z 100ml wody i podgrzewaj delikatnie, aż się rozpuści i będzie gładka.

  3. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj z cukrem. Ubij jajka z mąką, a następnie wlej masę czekoladową i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.

  4. Rozłóż masę w formie i piecz przez 45-55 minut lub do momentu, aż ciasto będzie twarde w środku i szpikulec wyjdzie czysty. Ostudzić przez 10 minut, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.

  5. W międzyczasie przygotuj lukier. Rozpuść czekoladę i masło w misce na patelni z gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj śmietanę. Lekko ostudzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta.