single

Przepis na kurczaka jakitori

Składniki

  • 4 łyżki wytrawnego sherry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 1/4 arbuza, obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 mały ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony na 2 cm kawałki
  • 1 chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego

Potrzebne będą

  • metalowe szpikulce

Metoda

  1. Wymieszać sherry, sos sojowy i cukier. Dodać kurczaka, dobrze wymieszać, umieścić w torebce z zamkiem błyskawicznym i schłodzić przez co najmniej godzinę.

  2. Wymieszać melona i ogórka, dodać chili, oliwę z oliwek i japoński ocet ryżowy, wymieszać i odstawić, aby smaki się rozwinęły podczas gotowania kurczaka.

  3. Nabij kurczaka na szpadki i smaż na grillu przez około 10 minut, obracając, gdy się zwęgli, aż będzie ugotowany. Można również przyrządzić kurczaka na patelni grillowej lub pod grillem. Podawać gorącego kurczaka z sałatką.