single

Sałatka ze świeżego tuńczyka z sosem z czerwonego curry - przepis

Składniki

  • 3 czerwone papryki, przepołowione i pozbawione nasion

do dressingu

  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 15 g (½ uncji) świeżej kolendry, posiekanej
  • 25 g (1 uncja) liści rukoli
  • 2 szalotki, cienko pokrojone
  • 100 g (4 uncje) kiełków fasoli
  • 200 g (7 uncji) pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 2 duże, świeże steki z tuńczyka

Metoda

  1. Grilluj czerwoną paprykę skórą do góry przez 10 minut, aż się zwęgli, a następnie obierz i grubo posiekaj miąższ.

  2. W międzyczasie przygotować dressing, mieszając olej z orzeszków ziemnych, sos sojowy, cukier i tajską czerwoną pastę curry. Dodać skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.

  3. Wymieszać 3 łyżki dressingu z pieczoną papryką, kolendrą, rukolą, szalotką, kiełkami fasoli i pomidorami.

  4. Steki z tuńczyka smażyć na nieprzywierającej patelni lub na patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony, a następnie grubo pokroić.

  5. Podać sałatkę na 4 talerzach, na wierzchu ułożyć tuńczyka i polać pozostałym dressingiem.