single

Przepis na kurczaka jubileuszowego

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 1 kurczak z wolnego wybiegu, około 1,8 kg (4 funty)
  • 1 cebula, przepołowiona
  • 6 goździków
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 laski cynamonu
  • 3 ząbki czosnku, obrane ze skórki i rozgniecione

do sosu

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki chutney z mango (my uwielbiamy Geeta's)
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżki pasty curry tikka
  • 10 suszonych moreli, pokrojonych w plasterki, plus dodatkowe do dekoracji
  • duża garść kolendry, liście grubo posiekane
  • 4 łyżki prażonych migdałów w płatkach
  • 2 cebule dymki, drobno pokrojone

Metoda

  1. Najpierw podduś kurczaka. Umieść go w rondlu razem z cebulą, goździkami, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi, laskami cynamonu i czosnkiem. Zalać zimną wodą do przykrycia, a następnie doprowadzić do bardzo delikatnego wrzenia, przykryć pokrywką i dusić przez 1 godzinę. Wyjąć z wywaru (odcedzić i zachować, jeśli masz miejsce w zamrażarce) i pozostawić do ostygnięcia przed oderwaniem mięsa od kości w dużych kawałkach.

  2. Wymieszać majonez z jogurtem greckim, chutneyem z mango, sokiem z limonki i pastą curry, doprawić do smaku. Dodać suszone morele i kolendrę, a następnie wymieszać z kurczakiem. Ponownie sprawdzić przyprawy przed podaniem, posypać prażonymi migdałami w płatkach, pokrojonymi morelami i dymką.