Przepis na kurczaka jubileuszowego
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki
- 1 kurczak z wolnego wybiegu, około 1,8 kg (4 funty)
- 1 cebula, przepołowiona
- 6 goździków
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 laski cynamonu
- 3 ząbki czosnku, obrane ze skórki i rozgniecione
do sosu
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki chutney z mango (my uwielbiamy Geeta's)
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki pasty curry tikka
- 10 suszonych moreli, pokrojonych w plasterki, plus dodatkowe do dekoracji
- duża garść kolendry, liście grubo posiekane
- 4 łyżki prażonych migdałów w płatkach
- 2 cebule dymki, drobno pokrojone
Metoda
Najpierw podduś kurczaka. Umieść go w rondlu razem z cebulą, goździkami, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi, laskami cynamonu i czosnkiem. Zalać zimną wodą do przykrycia, a następnie doprowadzić do bardzo delikatnego wrzenia, przykryć pokrywką i dusić przez 1 godzinę. Wyjąć z wywaru (odcedzić i zachować, jeśli masz miejsce w zamrażarce) i pozostawić do ostygnięcia przed oderwaniem mięsa od kości w dużych kawałkach.
Wymieszać majonez z jogurtem greckim, chutneyem z mango, sokiem z limonki i pastą curry, doprawić do smaku. Dodać suszone morele i kolendrę, a następnie wymieszać z kurczakiem. Ponownie sprawdzić przyprawy przed podaniem, posypać prażonymi migdałami w płatkach, pokrojonymi morelami i dymką.