single

Przepis na malezyjskie krewetki z ananasem w przyprawach

Metoda

  1. Zmiksować cebulę i czosnek w robocie kuchennym, aż do uzyskania konsystencji purée.

  2. Rozgrzać olej w woku, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać przyprawy, a następnie wmieszać chili.

  3. Dodać śmietankę kokosową, 150 ml wody, sos rybny i cukier. Dodać świeżą kolendrę i krewetki tygrysie (dla atrakcyjnej prezentacji pozostawić ogony).

  4. Gotuj delikatnie, aż krewetki zmienią kolor z niebieskiego na różowy. Przed podaniem wmieszać ¼ ogórka, obranego, przekrojonego wzdłuż na pół, pozbawionego nasion i pokrojonego w plasterki, wraz z plasterkiem obranego, wydrążonego i pokrojonego świeżego ananasa. Nie nadaje się do zamrażania.

Składniki

  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • po łyżeczce mielonej kurkumy, białego pieprzu, kminu rzymskiego i nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i pokrojone w cienkie plasterki
  • 200 g śmietanki kokosowej w kartonie
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 200 g (7 uncji) krewetek tygrysich, obranych
  • ogórek, obrany i przepołowiony wzdłuż
  • świeży ananas, obrany, wydrążony i posiekany