single

3 sprawdzone przepisy na tłusty czwartek

Tłusty czwartek już jutro, jeśli jeszcze nie wiesz co upiec albo nie masz ochoty na tradycyjne pączki – świetnie się składa! Dziś we współpracy z Pauliną z bloga luckyinflife mamy dla Was aż 3 przepisy na tłusty czwartek: pyszne fritule, pięknie wyglądające róże i tradycyjne oponki serowe.

Słodkości, które dzisiaj Wam proponuję to pomysły Pauliny, która od ponad roku prowadzi bloga luckyinlife, gdzie z chęcią śledzę jej nowe przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, bułeczki i wiele więcej. Ostrzegam, jeśli raz wejdziecie na jej stronę – za szybko jej nie opuścicie! :)

FrituleCzym są fritule? Ja do tej pory nie wiedziałam, ale Paulina uświadomiła mi, że są to chorwackie minipączki. Specjalnie z okazji tłustego czwartku, do przepisu na fritule, który znajdziecie tutaj, a także na jej blogu, dodała polskiego akcentu w postaci różanej konfitury.

Składniki na ok. 60 frituli:

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g masła
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 ml rakiji (lub innego wysokoprocentowago alkoholu)
  • starta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 2 garści rodzynek lub 200 g dowolnej konfitury
  • olej do smażenia (ok. 500ml.)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn: Rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i zalej 4 łyżkami letniego mleka. Wsyp 3 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
  2. Rozpuść masło. Połącz mąkę z cukrem, solą, żółtkami oraz skórką cytrynową, alkoholem i roztopionym masłem. Dodaj rozczyn oraz mleko. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i miękkie, dość luźne.
  3. Przełóż ciasto do głębokiej miski i odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzej olej w garnku. Sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając odrobinę ciasta. Kiedy olej bulgocze, a ciasto się rumieni – możesz zacząć smażenie. Ciasto nakładaj łyżką posmarowaną olejem i smaż na złoty kolor.
  5. Usmażone fritule odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
  6. Kiedy wystygną, posyp cukrem pudrem.

RóżeJeśli przyjmujesz gości to ten przepis będzie idealny. Róże wykonuje się z ciasta na faworki i pięknie prezentują się na stole.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu (wódki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • wiśnie w syropie lub konfitura wiśniowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej ją.
  2. Dodaj śmietanę, żółtka, sól i alkohol.
  3. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto.
  4. Przygotuj teraz kawałki do złożenia róży: z ciasta wytnij krążki w 3 rozmiarach (np. szklanką, literatką i kieliszkiem). W każdym krążku zrób nacięcia i układaj jeden na drugim, od największego do najmniejszego.
  5. Dociśnij ciasto, aby połączyło się ze sobą.
  6. Rozgrzej olej w głębokim garnku. Kiedy zaczyna skwierczeć, a po dodaniu kawałka ciasta wypływa na powierzchnię i się rumieni – możesz zacząć smażenie.
  7. Wrzucaj róże najmniejszym krążkiem do dołu. Kiedy się zarumieni – odwróć i smaż jeszcze chwilę.
  8. Odsącz róże z nadmiaru tłuszczu.
  9. Udekoruj róże cukrem pudrem, a w środek nałóż konfiturę wiśniową lub wiśnię.

Oponki

seroweOstatni przepis na oponki serowe to klasyczne i tradycyjne słodkości. Z podanych składników wychodzi ich ok. 30 sztuk.

Składniki:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 2–3 szklanki mąki
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • ekstrakt lub cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka spirytusu lub 2 łyżeczki wódki (jeśli nie masz – nie musisz dodawać)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do twarogu dodaj jajka, śmietanę, cukier puder, sól, wanilię oraz alkohol. Wymieszaj.
  2. Mąkę połącz z sodą i wsyp do masy serowej 2/3 mieszanki.
  3. Wyrabiaj ciasto dodając mąkę z sodą tak długo, aż ciasto nie będzie kleić się mocno do rąk.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Podsypuj je mąką.
  5. Wytnij kółka szklanką, a na kole kieliszkiem lub nakrętką zrób dziurkę. Pozostałe ciasto możesz ponownie rozwałkować lub osobno usmażyć.
  6. Rozgrzej olej i tak jak w poprzednich przepisach – sprawdź jego temperaturę wrzucając kawałek ciasta. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  7. Odłóż usmażone oponki serowe na ręcznik papierowy, a kiedy ostygną posyp cukrem pudrem.


Zobacz więcej

  • Sernik nowojorski – przepis na puszyste i aksamitne ciasto
  • Pączki domowe – przepis krok po kroku
  • Kawa piernikowa – przepis i inspiracje
  • Doniczka z czekolady – spektakularny deser
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet