single

Przepis na rigatoni z koprem włoskim i kiełbasą ragu

Metoda

  1. Smażyć cebulę, koper włoski i nasiona kopru włoskiego na oliwie z oliwek przez 10 minut na złoty kolor.

  2. Dodać obrane ze skóry i pokrojone kiełbaski i smażyć jeszcze przez 3 minuty.

  3. Dodać czerwone wino, przecier pomidorowy i pomidory, a następnie przykryć i dusić przez 10 minut.

  4. W międzyczasie gotować makaron przez 10 do 12 minut, aż będzie al dente, a następnie odcedzić i umieścić w naczyniu do serwowania.

  5. Dodać sos, parmezan i liście bazylii. Podawać posypane dodatkowym startym parmezanem i posiekaną bazylią, z chlebem ciabatta i zieloną sałatą liściastą.

Składniki

  • pół dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • główka kopru włoskiego, pokrojona w plasterki
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g wędzonych kiełbasek z Tuluzy, obranych ze skóry i pokrojonych na kawałki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory, pozbawione pestek i posiekane
  • 300 g (10½ uncji) makaronu rigatoni
  • 4 łyżki startego świeżego parmezanu
  • pół 15g opakowania liści bazylii