single

Tarta na cieście francuskim z Fetą

To moje ulubione danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Świetnie nadaje się na szybki i łatwy posiłek lub do zabawiania niespodziewanych gości. Tartę z ciasta francuskiego z fetą przygotujesz błyskawicznie.

Przepis na tartę z ciasta francuskiego z fetą

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 1 opakowanie fety
  • Czerwona cebula
  • Pokrojony w plastry boczek (jeśli wolisz bez mięsa, pomiń go).
  • rukola,
  • Do posypania użyć startego parmezanu
  • Sos: Dwie łyżki oliwy z oliwek, jedna łyżka octu winnego, sól, pieprz

Tarta z ciasta francuskiego z Fetą, którą zwykle robię ma jeszcze żółtą paprykę

, jednak tym razem jej nie miałam. Jeśli chcesz, możesz dodać pieczarki lub odsączoną kukurydzę.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozłożyć na płaskiej patelni. Nakłuj je i wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180° na około 5-8 minut.
  2. Jeśli do tarty dodajesz boczek na patelnie do gotowania bez tłuszczu, możesz go w tym czasie podsmażyć. Każda strona zajmuje tylko 2 minuty. Mięso ułożyć na talerzu.
  3. Warzywa pokrój na małe kawałki.
  4. Fetę pokroić w kostkę.
  5. Zrób sos łącząc oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem i polej nim fetę.
  6. Na upieczonej dolnej warstwie ciasta francuskiego rozsmarować serek śmietankowy. Na wierzchu ułóż podsmażony boczek, warzywa i fetę. Zapiekać przez około 10-15 minut.
  7. Twoja tarta z ciasta francuskiego z fetą jest już prawie gotowa. Teraz możesz ją udekorować rukolą lub parmezanem. Smacznego!


Dowiedz się więcej

  • Schab w delikatnym sosie śmietanowym z marchewką
  • Zapiekanka z łososia i makaronu w kremowym sosie [video].
  • Jak KFC Strips! Są tak proste!
  • Filety z kurczaka w jogurcie z boczkiem zawinięte
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet