single

Zupa gulaszowa jest bogata w warzywa i aromatyczna.

Gdy robi się chłodniej, szukamy ciepłych przepisów. Węgierska zupa gulaszowa to bogata, aromatyczna zupa, która sprawi, że będziesz szczęśliwa. Sprawdźcie mój przepis!

Zupa gulaszowa to królowa sycących zupWęgierska

gulasz

Zupa

można przygotować albo z samą wołowiną lub wieprzowiną, albo z kombinacją obu .

. Dzięki temu jest pysznie sycąca. Można również dodać do niego smażony bekon lub kiełbasę. Gulasz z kurczaka to kolejna opcja, która świetnie sprawdza się jako danie rozgrzewające. Można go przygotować w taki sam sposób jak poprzednio, z pewnymi modyfikacjami.

Zupa gulaszowa jest tak pyszna i sycąca, że nie potrzeba kolejnego dania. Do zupy można również dodać ziemniaki, ale najlepiej zrobić to co najmniej pół godziny przed ich ugotowaniem. Często robię zupę gulaszową ze świeżą bagietką lub pieczywem czosnkowym.

Moja zupa gulaszowa jest robiona bez alkoholu, ale często do pierwszej wlewa się piwo lub wino

(czerwone lub białe). Oprócz wody, bulionu i jedzenia.

>> Zobacz inne przepisy na zupy

Zupa gulaszowa - przepisPrzygotuj

Potrzebny będzie duży rondel i duży garnek. Ten gulaszowy zupny przepis robi cztery porcje dla dwa. Ty możesz dodawać więcej mięso jeżeli ty lubisz ciężkich mięsnych naczynia. Goulash polewka jest wypełniającym, serdecznym polewką który jest pełno warzywa.

Składniki:

  • 500-600g wołowego mięsa gulaszowego
  • Duża cebula
  • 2 duże papryki (ja użyłam trzech małych kolorowych: żółtej zielonej i czerwonej).
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka suszonych grzybów to wszystko, czego potrzebujesz.
  • 1 puszka pomidorów
  • Pół słoika pasty pomidorowej (około 100g)
  • Do smażenia potrzebna jest odrobina oleju.
  • Wystarczy odrobina mąki
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu wołowego
  • Śmietana 18% do podania (opcjonalnie).
  • 2 liście ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pietruszka i tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania wołowiny. Opłucz ją pod bieżącą wodą i osusz. Pozbądź się nadmiaru błon. Można ją pokroić na małe kawałki. Posól, popieprz i delikatnie oprósz mąką.
  2. Grzyby ugotować w pół szklanki wody.
  3. Marchewkę obrać, a pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
  4. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek zmiażdżyć na drobno.
  5. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dobrze jest nie mieszać mięsa zbyt często. Nie smaż go również dłużej niż 5-6 minut. Całość dodaj do dużego garnka wraz z ewentualnymi sokami.
  6. Na tej samej patelni podsmaż pietruszkę, marchewkę i paprykę. Następnie dodaj je do garnka z mięsem. Następnie podsmaż krótko cebulę i czosnek. Resztę dodajemy do garnka.
  7. Całość wymieszać, a następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat. Doprawić masę i gotować przez 5 minut.
  8. Do garnka dodaj bulion wołowy lub wodę. Teraz masz zupę węgierską gulaszową! Dodaj odrobinę kwaśnej śmietany do dekoracji.

Oto kilka kolejnych sposobów na to, by zupa gulaszowa była pyszna, smakowita i rozgrzewająca.

  • Węgierska zupa gulaszowa może być bardziej lub mniej wodnista. Przykryj ją pokrywką, aby zachować aromat. Możesz zagęścić zupę dodając mniej bulionu lub wody.
  • Ponieważ dodaję wędzoną paprykę, która jest bardzo słodka, podaję ją z kwaśną śmietaną. Jednak słodka 30% śmietanka też jest w porządku.
  • Grzyby możesz zastąpić, jeśli ich nie chcesz.
  • Przydadzą się również świeże zioła, takie jak pietruszka i tymianek. Dzięki temu zupa gulaszowa będzie miała bogatszy smak. Przepis możesz zmodyfikować, aby dostosować go do swojego gustu!

Smacznego!


Dowiedz się więcej

  • Domowa kostka bulionowa - wersja ekspresowa
  • Na letnie dni i nie tylko, trzymaj ziemniaki i pory w lodówce
  • Zupa krem z białych warzyw - prosta i pyszna
  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet