single

Przepis na krówki z rumem i rodzynkami

woman&home Newsletter

Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 3 łyżki rumu
  • 100 g (4 uncje) rodzynek
  • 397 g słodzonego mleka skondensowanego w puszce
  • 100 g (4 uncje) masła
  • 500g (1lb 2oz) jasnego cukru muscovado

Potrzebne będą:

  • 30cm 8in kwadratowa płytka forma do ciasta wyłożona pergaminem lub folią do pieczenia

Metoda

  1. Namocz rodzynki w rumie przez 1 godzinę, aż puszyste.

  2. Umieść mleko skondensowane, masło i cukier w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuować mieszanie i gotowanie przez około 10 minut, aż cukier osiągnie poziom miękkiej kulki na termometrze. Ważne jest, aby stale mieszać, w przeciwnym razie mieszanina spali się na dnie patelni. Osiągnięcie ostatnich kilku stopni zajmie również więcej czasu niż myślisz.

  3. Gdy masa osiągnie konsystencję miękkiej kuli, zdejmij ją z ognia i wlej rum oraz rodzynki. Dobrze ubijaj, aż krówka zacznie krystalizować się na krawędzi patelni i zgęstnieje. Wlać natychmiast do przygotowanej formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty. Krówki można przechowywać w foremce przez 2-3 tygodnie.