Przepis na pieczonego labraksa z sałatką pomidorową
Składniki
- 2 małe okonie morskie lub dorady, pozbawione łusek i wnętrzności
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- garść świeżych ziół, takich jak pietruszka, tymianek, bazylia lub oregano
- odrobina oliwy z oliwek
Grzanki
- ciabatta, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
- 50 g (2 uncje) świeżego parmezanu, startego na tarce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka
- 16 pomidorów winogronowych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 czerwone papryki, upieczone, obrane ze skóry i pokrojone w paski
- garść świeżych liści bazylii
- czerwona cebula, cienko pokrojona
- garść czarnych oliwek
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Przygotuj grzanki. Wymieszaj kromki ciabatty z parmezanem i oliwą z oliwek. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 3 do 4 minut, aż się zrumienią. Odstawić na bok.
Umyć jamę ryby i osuszyć ją papierem kuchennym. Wypełnić plasterkami cytryny i ziołami. Posmarować oliwą z oliwek i przyprawami. Ostrym nożem naciąć mięso. Gdy ryba będzie gotowa, grillować ją przez 3 do 5 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj grzanki z rybą.