single

Przepis na pieczonego labraksa z sałatką pomidorową

Składniki

  • 2 małe okonie morskie lub dorady, pozbawione łusek i wnętrzności
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
  • garść świeżych ziół, takich jak pietruszka, tymianek, bazylia lub oregano
  • odrobina oliwy z oliwek

Grzanki

  • ciabatta, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
  • 50 g (2 uncje) świeżego parmezanu, startego na tarce
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka

  • 16 pomidorów winogronowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 czerwone papryki, upieczone, obrane ze skóry i pokrojone w paski
  • garść świeżych liści bazylii
  • czerwona cebula, cienko pokrojona
  • garść czarnych oliwek

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 C, 180 C z termoobiegiem, 400 F, gaz 6. Przygotuj grzanki. Wymieszaj kromki ciabatty z parmezanem i oliwą z oliwek. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 3 do 4 minut, aż się zrumienią. Odstawić na bok.

  2. Umyć jamę ryby i osuszyć ją papierem kuchennym. Wypełnić plasterkami cytryny i ziołami. Posmarować oliwą z oliwek i przyprawami. Ostrym nożem naciąć mięso. Gdy ryba będzie gotowa, grillować ją przez 3 do 5 minut.

  3. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj grzanki z rybą.